ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GİRESUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ İDARİ YAPI
    • İL MÜDÜRÜMÜZ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    • ŞUBE MÜDÜRLERİMİZ
  • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞB. MÜD.
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞB. MÜD.
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞB. MÜD.
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞB. MÜD.
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞB. MÜD.
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞB. MÜD.
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞB. MÜD.
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞB. MÜD.
  • BİRİMLER
  • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
  • FAALİYETLERİMİZ
  • ETİK DEĞERLERİMİZ
  • TARIMSAL YAYINLARIMIZ
  • BÜLTENLERİMİZ
  • EY GİDİ GİRESUN
  • İL YAYIM PROGRAMI
  • HİEBİS
  • İÇ KONTROL SİSTEMİ
  • PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Doğu Karadeniz'de Asırlardır Ayrılmayan İki Kardeş: Su Değirmeni ve Mısır

23.9.2022 / Gösterim Saysı : 803 / Arşiv

​

Doğu Karadeniz'deki akarsuların üstüne kurulu su değirmenleri, sayıları gittikçe azalsa da zamana ve teknolojiye direnerek asırlardır yöre insanına hizmet veriyor. Bu değirmenlerde çoğunlukla çiftçi kadınlarımızca öğütülen mısır, yörenin kırsal ekonomisinde ve sosyal yaşamında hâlâ önemli bir yer tutuyor.

Giresun'un Çanakçı İlçesi Egeköy Köyünden Hanife Çıtlak isimli çiftçimizi; tarlasında hiçbir kimyasal kullanmadan yetiştirdiği mısırları,  hasat sonrası mısır unu ve yarma haline getirmek için gittiği yöresel su değirmeninde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümü teknik elemanları ziyaret ettiler, bu geleneksel yöntemi ve "su değirmeni ile mısır arasında asırlardır devam eden kardeşliği" kayıt altına aldılar:

Hasat edilen mısırlardan sapları öncelikle biçilmekte, biçilen saplar halk arasında "Çıtıman" olarak tabir edilen şekilde kurutulmakta,  kurutma sonrası yine halk tabiriyle "Otluk" haline getirilmekte ve kış aylarında hayvan beslemesinde kullanılmaktadır.

Mısırlar ise "Çöten" ve "Tekir" denilen alanlarda asılarak kurutulmakta, çuvallarda dövülerek tane hale getirilmekte ve sonrasında da kadınlar tarafından su değirmenlerinde öğütülerek "Mısır Unu" ve "Yarma" haline getirilmektedir.

Elde edilen "Mısır Unu" ekmek yapımında, lahana çorbası (pancar çorbası) gibi yöresel yemeklerde ve çeşitli balıkların kızartılması için kullanılmaktadır. "Yarma" ise lahana dolması gibi çeşitli yöresel yemeklerde kullanılmaktadır.

Haberin videosuna erişmek için tıklayınız.


Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü


Son Haberler

  • Giresun'da Kadın Kooperatifleri Yöresel Ürünl ...
  • Tarım Danışmanları Çiftçilerimize Hizmet Verme ...
  • Türkiye Yüzyılında Tarım Ve Orman Vizyonu Top ...
  • Kedi Ve Köpeklerin Kimliklendirilmesinde Son G ...
  • Yöresel Ürünlerin İşlenmesi Ve Marka Değeri Ka ...
  • Fırın İşletmecileri Ve Çalışanlarına Hijyen Eğ ...

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 261 GİRESUN

  • Telefon : 0(454) 215 16 72 - 73

  • Faks : 0(454) 215 15 59

  • E-Posta : giresun[@]tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​