ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GİRESUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ İDARİ YAPI
    • İL MÜDÜRÜMÜZ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    • ŞUBE MÜDÜRLERİMİZ
  • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞB. MÜD.
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞB. MÜD.
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞB. MÜD.
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞB. MÜD.
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞB. MÜD.
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞB. MÜD.
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞB. MÜD.
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞB. MÜD.
  • BİRİMLER
  • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
  • FAALİYETLERİMİZ
  • ETİK DEĞERLERİMİZ
  • TARIMSAL YAYINLARIMIZ
  • BÜLTENLERİMİZ
  • EY GİDİ GİRESUN
  • İL YAYIM PROGRAMI
  • HİEBİS
  • İÇ KONTROL SİSTEMİ
  • PERSONEL BİLGİ SİSTEMİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesinde hasat ve harmanda dikkat edilecek hususlar

18.8.2019 / Gösterim Saysı : 1185 / Arşiv


1-Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır.

2-Hasat sırasında çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geççi çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir.

3-Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır.

4-Toplanan zuruflu fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana boşaltılmalıdır.

5-Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır.

6-Yağışlı durumlarda zurufun üzeri  örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.

7-Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.

8-Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır.

9-Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır.

10-Kuruyan iç fındığın nem oranı % 5 den fazla olmamalıdır.

11-Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır. Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.

12-Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt v.b. çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.

13-Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar zararlılarına karşı önlem alınmalıdır.

       

Üreticilerimiz bahsedilen hususlara dikkat ettikleri sürece fındıkta aflatoksin oluşmasının önüne geçmiş olacaklardır. Böylelikle kaliteli, sağlıklı, sürdürülebilir fındık üretimi gerçekleştirebileceklerdir. Üreticilerimiz konu hakkında daha geniş bilgiyi; İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alabilirler.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü       


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 261 GİRESUN

  • Telefon : 0(454) 215 16 72 - 73

  • Faks : 0(454) 215 15 59

  • E-Posta : giresun[@]tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​