T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Keşap’ta 2 Bin Samuray Arısı Doğaya Salındı

Yayın Tarihi : 9.06.2024

07.06.2024

Sayın Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti, Kahverengi Kokarca zararlısının fındık ve diğer tarım ürünlerine verdiği ciddi zararları önlemek amacıyla biyolojik mücadele kapsamında doğaya Samuray arısı salımı etkinliğine katıldı.

Kahverengi kokarca, Doğu Asya kökenli bir tür olup, 1990'lı yıllarda Doğu Asya'dan Kuzey Amerika'ya, 2000'li yıllarda ise Avrupa'ya yayılarak ciddi tarımsal zararlara neden olmuştur.

Türkiye'de ilk olarak 2017 yılında Artvin ilinde tespit edilmiş ve kısa sürede Doğu Karadeniz Bölgesine yayılmıştır. Bu zararlı, hızlı yayılma kapasitesi ve polifag yapısı nedeniyle 300'e yakın bitki türünde tahrip edici zararlar vermektedir.

2023 yılında Merkez, Eynesil, Tirebolu, Espiye ve Keşap ilçelerinde yoğunluk artışı gözlenmiş ve buna istinaden eylem planları hazırlanarak uygulamaya konulmuştur.

Kahverengi Kokarca ile mücadele amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Fındık Araştırma Enstitüsü iş birliği ile yumurta parazitoiti Trissolcus japonicus arılarının üretimi gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda 7 Haziran Cuma günü ilimiz Keşap ilçesinde, Sayın Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti'nin katılımıyla biyolojik mücadele anlamında önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlikte, tarımsal zararlılarla mücadelede kullanılmak üzere 2 bin Samuray arısı doğaya salındı.

Vali Serdengeçti'nin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte salınan Samuray arısı (Trissolcus japonicus), Kahverengi Kokarcaya karşı en etkili biyolojik mücadele yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Bu arı, Kahverengi Kokarcanın yumurtalarına parazit yaparak zararlı popülasyonunu kontrol altında tutmaktadır. Yapılan çalışmalar, Çin'de parazitleme oranının yıllık ortalama %50, maksimum %70 olduğunu göstermektedir.

Kahverengi kokarca olarak bilinen istilacı zararlının tarım alanlarına verdiği zararları azaltmak amacıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Serdengeçti, doğaya salınan Samuray arılarının zararlılarla biyolojik mücadelede büyük önem taşıdığını belirtti.

Bu yöntemle kimyasal kullanımı azaltılarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir tarım yapılabileceğini vurguladı.

Ayrıca, kendi elleriyle çotanakların üzerine Samuray arısı bırakarak sembolik bir katkıda bulundu.

Vali Serdengeçti, bu tür etkinliklerin ve biyolojik mücadele yöntemlerinin, gelecekte tarımsal verimliliği artırmada ve çevresel dengeyi korumada önemli rol oynayacağını ifade etti.

Biyolojik mücadele kapsamında başlatılan bu süreç, toplamda 25 bin Samuray arısının doğaya salınmasıyla devam edecek.

Üreticilerin de kahverengi kokarcaları yok etmeleri ve yetkililerce açıklanan mücadele yöntemlerine uymalarının önemine vurgu yapılırken, bu çalışmaların fındık ve diğer tarım ürünlerinin verimini artırmaya yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi.​

http://www.giresun.gov.tr/kesapta-2-bin-samuray-arisi-dogaya-salindi

Video haber (İHA) için tıklayınız.