T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Görele Dondurması Coğrafi İşaret Alarak Tescil Edildi

Yayın Tarihi : 2.07.2019

 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi kapsamında; gerekli teknik çalışmalar gerçekleştirilerek, Görele Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan "Görele Dondurması"  1 Temmuz 2019 tarih ve 56 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayınlanarak tescil edilmiştir.

Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın şu teknik bilgileri vermiştir:

"Görele dondurması inek sütü, salep, beyaz şeker, su ve meyan kökü özütünden yapılan yöreye özgü dondurmadır. Ürünün yöre ile bağı yaklaşık 200 yıl öncesine dayanır. Bayram ve düğünlerde ikram edilen dondurma geleneksel özelliğini devam ettirerek zamanla ticarete konu olmuştur. Çeşitli dondurma tiplerine göre oldukça yumuşak krema kıvamındadır. Diğer dondurmaların iç sıcaklığı -18 0C ile -24 0C arasında bulunurken Görele dondurmasının iç sıcaklığı -8 0C ile -10 0C arasındadır. Görele dondurmasının en önemli özelliği, emülgatör ve stabilizatör yerine meyan kökü özütü kullanılması ve yapımı sırasında belli miktar su eklenmesidir.

Asırlık Görele dondurmasının coğrafi işaret alması ile birlikte, dondurmanın ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlanması ve markalaştırılması hedeflenmektedir. 

Ayrıca yine GİRKAP projesi kapsamında;  yöremize özgü, Giresun simidi, Alucra oğlak kebabı, Giresun tel kadayıfı ve Şebinkarahisar karadutu ile ilgili coğrafi işaret çalışmaları halen devam etmektedir" dedi.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü