T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kivi Meyvesinde Hasat Zamanı Yaklaşıyor

Yayın Tarihi : 4.11.2022


Kivi meyvesi bölgemizde genelde Kasım ayının ikinci haftası hasat edilmektedir. Hasat tarihinin belirlenmesinde en önemli metot, meyvedeki suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarının tespit edilmesidir.

Giresun ilimizde yaklaşık 650 dekar alanda kivi üretimi yapılmakta olup, 2022 yılı ürün rekoltesinin 2 bin ton olacağı tahmin edilmektedir.

Kivinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. SÇKM 'ye gerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve gerekse İlçe Müdürlüklerimizdeki teknik elamanlarca bakılmaktadır. SÇKM değeri refraktometrede 6,5-7 aralığında görüldüğünde hasat zamanı gelmiş demektir ve meyve hasat edilmelidir.

Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin kalitesini olumsuz etkiler, tüketici beğenisini düşürür. Geç hasat ise meyvenin manav ömrünü kısaltır ve istenmeyen bir durumdur.

Hasat sonrası kiviler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü