T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kivi'de hasat uyarısı!

Yayın Tarihi : 25.10.2023


Giresun İlimizde 660 dekar alanda kivi üretimi yapılmaktadır. 2023 yılı ürün rekoltesi 990 ton civarında olabileceği tahmin edilmektedir. Kivi meyvesi bölgemizde her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir.

Kivinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat zamanının belirlenmesinin en garantili metodu meyvedeki 'Suda Çözünen Kuru Madde (SÇKM)' miktarıdır. Son haftalara girildiğinde SÇKM  miktarına sık sık bakılarak (en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir. SÇKM 'ye gerek İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve gerekse İlçe Müdürlüklerimizdeki teknik elemanlarca bakılmaktadır. SÇKM değeri refraktometrede 6,5-7 aralığında görüldüğünde hasat zamanı gelmiş demektir ve meyve hasat edilmelidir.

Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.

Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin kalitesini olumsuz etkiler, tüketici beğenisini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur.

Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü