Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GİRESUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜMÜZ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞB. MÜD.
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞB. MÜD.
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞB. MÜD.
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞB. MÜD.
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞB. MÜD.
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞB. MÜD.
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞB. MÜD.
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞB. MÜD.
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Duyuru

Fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesinde hasat ve harmanda dikkat edilecek hususlar

18.08.2019 / Gösterim Sayısı : 175 / Arşiv


1-Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır.

2-Hasat sırasında çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geççi çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir.

3-Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır.

4-Toplanan zuruflu fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana boşaltılmalıdır.

5-Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır.

6-Yağışlı durumlarda zurufun üzeri  örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.

7-Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.

8-Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır.

9-Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır.

10-Kuruyan iç fındığın nem oranı % 5 den fazla olmamalıdır.

11-Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır. Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.

12-Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt v.b. çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.

13-Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar zararlılarına karşı önlem alınmalıdır.

       

Üreticilerimiz bahsedilen hususlara dikkat ettikleri sürece fındıkta aflatoksin oluşmasının önüne geçmiş olacaklardır. Böylelikle kaliteli, sağlıklı, sürdürülebilir fındık üretimi gerçekleştirebileceklerdir. Üreticilerimiz konu hakkında daha geniş bilgiyi; İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alabilirler.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü       


İLETİŞİM

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 261 GİRESUN

  • Telefon : 0(454) 215 16 72 - 73

  • Faks : 0(454) 215 15 59

  • E-Posta : giresun[@]tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI