Giresun
ilimizde komisyonca belirlenen 2025 yılı fındık hasat zamanı;
Sahil
kol (rakım 0-250 m) :
3 Ağustos,
Orta
kol (rakım 250-500 m) :
9 Ağustos,
Yüksek
kol (rakım 500 m üzeri) : 15
Ağustos'tan itibaren
başlayacaktır.
-
Dalda bulunan fındığın nem oranının %30'un altına
düşmesi,
-
Fındık sert kabuğunun %75 oranında kızarması,
-
Danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi,
-
İç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi,
-
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan fındık dallarının
sallandığı zaman mevcut meyvelerin %75'inin daldan döküldüğü
belirlenince,
hasadın
başlanması gerekir.
-
Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar kurutulduktan
sonra dıştaki meyve kabuklarının rengi donuk kalır.
-
Erken hasat edildiği takdirde meyve kalitesi düşer, fındıkların
uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir ve kolay bozulur.
-
İç dolgunluğu düştüğü için randıman düşük olur.
-
Fındıkta aflatoksin oluşmaması için toplama tarihi resmi olarak
ilan edildiği tarihten önce toplanılmamalıdır.
Giresun
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü