Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GİRESUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜMÜZ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞB. MÜD.
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞB. MÜD.
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞB. MÜD.
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞB. MÜD.
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞB. MÜD.
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞB. MÜD.
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞB. MÜD.
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞB. MÜD.
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    BİRİMLER
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Giresun’da Yerel Çeşitlerin Gen Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kokulu Üzüm Fidanı Dağıtıldı

22.02.2019 / Gösterim Sayısı : 146 / Arşiv

​

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında; yöresel çeşitlerimizden kokulu üzümünün bölgemizde devamlılığının sağlanması ve gen kaynağının korunması amacıyla geleneksel yetiştiriciliği yapılan bölgelerimizde 1.000 (bin) adet fidan dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Bölgemizde yapılan kokulu üzüm yetiştiriciliği, çoğunlukla fındık bahçeleri içerisinde genellikle kızılağaç gibi yüksek ağaçlara sarılı olarak düzensiz şekilde yapılmaktadır. Elde edilen üzümler taze olarak tüketimi yanında pekmez ve şıra yapımında kullanılmaktadır. Bu üzümden yapılan pekmezler ve şıralar yöresel pazarlarda oldukça rağbet görmektedir. Kokulu üzümün sağlık yönünden çeşitli faydaları da  bilimsel çalışmalarla  ortaya konulmuştur. Buna karşın son yıllarda özellikle fındık bahçelerinde bulunan asma sarılı ağaçların ve üzüm asmalarının ekonomik ömrünü tamamlaması veya kesilmesi ile yöremize özgü olan kokulu üzüm asmalarının sayısı giderek azalmaktadır.

Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen suda çözülebilir kuru madde miktarı yüksek, meyveleri iri, yüksek kaliteli ve verimli üzüm fidanlarının dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Proje ile birlikte kokulu üzümün ağaçlara sarılmadan telli terbiye ve pergola sistemlerinde tekniklerine uygun olarak yetiştirilmesi konusunda eğitim verilerek daha az masraf ve emek harcanarak verimli ve kaliteli ürün elde edilmesi hedeflenmiştir.

Proje kapsamında dağıtılan fidanlar ile bölgemizde yetiştiriciliği giderek azalmakta olan yerel çeşitlerimizden kokulu üzümün gen kaynaklarının korunması sağlanacaktır. Yöresel pazarlarda rağbet gören kokulu üzümden elde edilen pekmez ve şıra üretimi artırılarak, Giresunlu çiftçilerimizin gelir kaynakları çeşitlendirilecektir.

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

 

 

 

 

 


Son Haberler
...
Kahverengi Kokarca Mücadelesi
...
Çamoluk İlçemizde Tarımsal Projeler Yüz Güldür ...
...
İlimizin Yüksek Kesimlerinde Antep Fıstığı Yet ...
...
Örtüaltı Entegre Ve Kontrollü Ürün Yönetimi, İ ...
...
İlimizde Kahverengi Kokarca Zararlısıyla Biyol ...
...
Giresun'da İlk 5 Ayda 267 Bin 556 Baş Muhtelif ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 261 GİRESUN

  • Telefon : 0(454) 215 16 72 - 73

  • Faks : 0(454) 215 15 59

  • E-Posta : giresun[@]tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI