Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GİRESUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜMÜZ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞB. MÜD.
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞB. MÜD.
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞB. MÜD.
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞB. MÜD.
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞB. MÜD.
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞB. MÜD.
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞB. MÜD.
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞB. MÜD.
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    BİRİMLER
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Çavuşlu Ekmeği Coğrafi İşaret Aldı

19.11.2020 / Gösterim Sayısı : 297 / Arşiv

​

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde 2017 yılında çalışmaları başlatılan Görele İlçemizin Çavuşlu Beldesi ile özdeşleşmiş ve gurbetçilerin sıla özlemini giderdikleri "Çavuşlu Ekmeği" Türk Patent ve Marka Kurumunun 16 Kasım 2020 tarih ve 89 sayılı Resmi Bülteni'nde yayınlanarak tescil edildi.  

Bu kapsamda Çavuşlu Ekmeği;  İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Görele Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar ve ODÜ. Ziraat Fakültesi uzmanlarının teknik desteği sonucunda düzenlenen rapor, Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulmuştur. Çavuşlu Ekmeği için yapılan bu coğrafi işaret başvurusu  kurum tarafından onaylanarak, 16 Kasım 2020 tarihinde Görele Belediyesi adına tescili gerçekleştirilmiştir.

Çavuşlu Ekmeği, ekmeklik buğday unu, su ve ekşi hamurun 10:1 oranında karıştırılarak yoğrulmasıyla yapılan ve fırından çıktıktan sonra üzerine bulamaç sürülen bir ekmektir. Ekmeğin üzerine sürülen bulamaç, ekmeğe parlak bir görünüm kazandırırken, üzerinde oluşturduğu tabaka ile de raf ömrünün uzamasına katkı sağlar. Çavuşlu Ekmeğinin dış kabuğu sert ve üst kabuk kalınlığı 2-4 mm, taban kabuk kalınlığı 4-6 mm olup ağızda dağılan gevrek bir yapıdadır. Ekmeğin iç kısmı süngerimsi, pişkin ve gözeneklidir. Çavuşlu Ekmeği, asitlik oranının yüksek olması nedeniyle oda şartlarında 7-10 gün kadar saklanabilir.

Coğrafi işaret tescilinin yapılması ile birlikte "Çavuşlu Ekmeği" hak ettiği marka değerine kavuşmuş olacaktır.  Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından yine GİRKAP projesi kapsamında ilimize özgü Şebinkarahisar Karadutu, Giresun Simidi, Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı ve Giresun Isırganı için coğrafi işaret almaya yönelik çalışmalar halen devam etmektedir.


Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü


Son Haberler
...
İlimizin Yüksek Kesimlerinde Antep Fıstığı Yet ...
...
Örtüaltı Entegre Ve Kontrollü Ürün Yönetimi, İ ...
...
İlimizde Kahverengi Kokarca Zararlısıyla Biyol ...
...
Giresun'da İlk 5 Ayda 267 Bin 556 Baş Muhtelif ...
...
Kurban Satış Yerlerinde Gerekli Tedbirler Alın ...
...
Kayıtlı Hayvan Sağlıklı Kurban

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 261 GİRESUN

  • Telefon : 0(454) 215 16 72 - 73

  • Faks : 0(454) 215 15 59

  • E-Posta : giresun[@]tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI