Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
GİRESUN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜMÜZ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞB. MÜD.
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞB. MÜD.
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞB. MÜD.
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞB. MÜD.
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞB. MÜD.
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞB. MÜD.
    • ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞB. MÜD.
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞB. MÜD.
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞB. MÜD.
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    BİRİMLER
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksGiresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Kayıtlı Hayvan Sağlıklı Kurban

27.05.2025 / Gösterim Sayısı : 257 / Arşiv

​


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla uygulamaya konulan ve uygulama mağazalarından ücretsiz​olarak indirilebilen “TARIMCEBİMDE” mobil uygulamasının ana sayfasında bulunan “küpe sorgulama” ekranından satın alınacak kurbanlık hayvanın ırk, cinsiyet, doğum tarihi ve aşı bilgilerine ulaşılabilmektedir.


Kurbanlık Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sığır ve manda ile koyun ve keçinin kulak küpesi olup olmadığına bakılmalıdır. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar alınmamalıdır. Hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalıdır. Yüksek ateş, salya, pis kokulu ishal burun akıntısı olmamalıdır. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalıdır. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalıdır. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalıdır. Yara, şişlik ve ödem olmamalıdır. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı bulunmamalıdır. Hayvan varlığını devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.


Kurbanlık Hayvanlarda Yaş Tayini

Hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir.

Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir.

Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır.

Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır.


Kurbanlık Hayvanların Kesimi

Kurbanlık hayvanlar, kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir.

Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamaz.

Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Kurbanlık hayvan kesimleri; kasaplık belgesi veya kesim elemanı yetiştirme ve geliştirme kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" olan ehil kişiler tarafından yapılmalıdır.

Kesimde; temizlik ve hijyen koşullarına dikkat edilmeli ve atıklar çevre kirletilmeden gömülmelidir.

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir.

Normalden büyük, rengi farklı, kanı pıhtılaşmayan, kokulu, iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikler bulunan, dalağı çamur gibi etler veteriner hekime muayene ettirilmelidir.


Etlerin Soğutulması ve Saklanması

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işlemi vakit geçirilmeden başlatılmalıdır. Sakatatlar 3°C’ye, diğer etler 7°C’ye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C’de 6 ay saklanabilir.



Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü


Son Haberler
...
İlimizin Yüksek Kesimlerinde Antep Fıstığı Yet ...
...
Örtüaltı Entegre Ve Kontrollü Ürün Yönetimi, İ ...
...
İlimizde Kahverengi Kokarca Zararlısıyla Biyol ...
...
Giresun'da İlk 5 Ayda 267 Bin 556 Baş Muhtelif ...
...
Kurban Satış Yerlerinde Gerekli Tedbirler Alın ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Teyyaredüzü Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 261 GİRESUN

  • Telefon : 0(454) 215 16 72 - 73

  • Faks : 0(454) 215 15 59

  • E-Posta : giresun[@]tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI