Tarım
ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerimizi bilgilendirmek
amacıyla uygulamaya konulan ve uygulama mağazalarından ücretsizolarak indirilebilen “TARIMCEBİMDE”
mobil uygulamasının ana sayfasında bulunan “küpe sorgulama”
ekranından satın alınacak kurbanlık hayvanın ırk, cinsiyet,
doğum tarihi ve aşı bilgilerine ulaşılabilmektedir.
Kurbanlık
Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sığır
ve manda ile koyun ve keçinin kulak küpesi olup olmadığına
bakılmalıdır. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış
hayvanlar alınmamalıdır. Hayvanların kılları düzgün ve
parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalıdır. Yüksek
ateş, salya, pis kokulu ishal burun akıntısı olmamalıdır. Pis
kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalıdır. Öksürük ve nefes
darlığı yaşamamalıdır. Çevreye karşı aşırı tepkili veya
çok duyarsız olmamalıdır. Yara, şişlik ve ödem olmamalıdır.
Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı bulunmamalıdır.
Hayvan varlığını devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar
kurban olarak tercih edilmelidir.
Kurbanlık
Hayvanlarda Yaş Tayini
Hayvanların
yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin
sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine
bakarak tayin edilir.
Sığır
veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki
kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki
yaşını
doldurduğunu göstermektedir.
Koyunların
dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya
erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli
sayılmaktadır.
Keçilerin
kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir.
Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt
dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması
esasına
dayanmaktadır.
Kurbanlık
Hayvanların Kesimi
Kurbanlık
hayvanlar, kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının
belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir.
Cadde,
sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık
hayvan
kesimleri yapılamaz.
Kesilen
kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en
yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim
edilmelidir.
Kurbanlık
hayvan kesimleri; kasaplık belgesi veya kesim elemanı yetiştirme
ve geliştirme kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi"
olan ehil kişiler tarafından yapılmalıdır.
Kesimde;
temizlik ve hijyen koşullarına dikkat edilmeli ve atıklar çevre
kirletilmeden gömülmelidir.
Kesilen
hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan
atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler
kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların
çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf
edilmelidir.
Normalden
büyük, rengi farklı, kanı pıhtılaşmayan, kokulu, iltihaplı,
su keseleri ve şişkinlikler bulunan, dalağı çamur gibi etler
veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
Etlerin
Soğutulması ve Saklanması
Kurbanlık
hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işlemi vakit
geçirilmeden başlatılmalıdır. Sakatatlar 3°C’ye, diğer etler
7°C’ye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve bu
sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. Taze etler buzdolabında bir
hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde
ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C’de 6 ay
saklanabilir.
Giresun
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü